Wapń jest bardzo ważnym makroelementem. Oznacza to, że zapotrzebowanie dobowe na dany pierwiastek przekracza 100 mg. Zapotrzebowanie na wapń wynosi około 1000 mg zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Najważniejszą funkcją jaką pełni ten pierwiastek jest funkcja budulcowa kości i zębów. Prawidłowa ilość wapnia zapewnia dobre przewodnictwo nerwowe i napięcie mięśni. Dzięki niemu serce może poprawnie wykonywać swoją pracę. Wapń zapewnia również odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych. Warto jednak wspomnieć o tym, że wapń bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Pomaga przekształcić protrombinę w trombinę. Z kolei trombina przekształca fibrynogen w fibrynę. Niedobór tego makroelementu wywołuje znaną w dzisiejszych czasach chorobę – osteoporozę. Prowadzi też do osteopenii i krzywicy (głównie u dzieci). Niedobór tego pierwiastka wywołuje także tężyczkę, czyli mrowienie warg, języka, opuszków kończyn. Nadmiar wapnia nie jest obojętny dla organizmu. Powoduje zaparcia, nudności oraz jadłowstręt. Nadmiar wywołuje też infekcje dróg moczowych. Często dochodzi także do zwapnienia w nerkach. Niedobory wapnia można bardzo łatwo uzupełnić. Jest to bowiem składnik wielu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Główne źródła tego makroelementu to: mleko i przetwory mleczne, jaja, buraki, szpinak.oraz rabarbar.