Symbolem chemicznym cynku w układzie okresowym pierwiastków jest Zn. Jego dobowe zapotrzebowanie nie powinno przekraczać 15 mg zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet. Cynk pełni ważną funkcję w replikacji i ekspresji genów (czyli tak zwanej polimerazie). Cynk uczestniczy również w syntezie białek. Warto też wspomnieć o tym, że pierwiastek ten odpowiada za prawidłową percepcję smaku i zapachu. Zn utrzymuje także prawidłowe reakcje odpornościowe ludzkiego organizmu. Skutki niedoboru jak zwykle mogą być dotkliwe. Dochodzi przede wszystkim do zaburzeń w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Obniża również zdolność do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu. Często dochodzi też do łuszczycopodobnych zmian skórnych. Niedobór może hamować wzrost człowieka oraz wywoływać biegunki (rozwolnienia).

Cynk jest bardzo ważny dla kobiet, ponieważ odpowiada za dobry wygląd i „zdrowie” paznokci. Skutki nadmiaru dotyczą głównie układu krążenia. Może dojść do niedokrwistości. Rzadziej pojawiają się wymioty wywołane nadmiarem tego mikroelementu w organizmie człowieka. Ważne jest jednak to, że prawidłowa ilość cynku w ciele jest trudna do utrzymania. Dlatego też trzeba korzystać ze źródeł tego pierwiastka. Należą do nich: produkty zbożowe, mięso, wątroba, rośliny strączkowe, kasze oraz orzechy.