W układzie okresowym pierwiastków selen oznaczany jest skrótem Se. Jest to mikroelement. Jego zapotrzebowanie dobowe zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn jest niewielkie i wynosi zaledwie 60 mikrogramów (ug). Głównym zadaniem tego pierwiastka w ludzkim organizmie to zmiatanie wolnych rodników. Można więc powiedzieć, że mikroelement jakim jest selen to zarówno antyoksydant. Wolne rodniki to inaczej wolne elektrony. Są one przyczyną wielu – często niebezpiecznych – chorób człowieka. Niedobór selenu upośledza usuwanie reaktywnych form tlenu. Niedobór prowadzi często do kardiomiopatii. Jest to choroba polegająca na przeroście mięśnia sercowego – innymi słowy serce “przybiera na wadze”, a nie może tego robić. Rzadziej dochodzi do zahamowania wzrostu człowieka, aczkolwiek przypadki te zdarzają się i są wynikiem niedoboru tego pierwiastka. Mięśnie stają się osłabione, a organizm traci odporność na wszelakie infekcje.

Nadmiar selenu również jest szkodliwy dla zdrowia. Wywołuje on uszkodzenia skóry i paznokci. Powoduje także nadwrażliwość oraz nudności i wymioty. Skutkiem nadmiaru pierwiastka (zwłaszcza u kobiet) jest wypadanie włosów. Na szczęście selen występuje naturalnie w wielu produktach pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Źródła tego mikroelementu to przede wszystkim: ryby, wątroba, kukurydza oraz orzechy.