Żelazo jest chyba najbardziej znanym mikroelementem. Jego wzór chemiczny to Fe. Średnie zapotrzebowanie dla kobiet wynosi 15 mg dziennie. Z kolei dla mężczyzn jest to 19 mg na dobę. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny. Co więcej, ten mikroelement jest koenzymem wielu enzymów. Stosowany jest również w detoksykacji jako cytochrom P450. Jednak chyba najważniejsze jest to, że żelazo bierze udział w łańcuchu oddechowym. Jak zostało już wspomniane, żelazo to składnik hemoglobiny. Hemoglobina jest barwnikiem oddechowym. Nadaje ona erytrocytom czerwoną barwę. Ma ona jednak znacznie ważniejszą funkcję – wiąże tlen i staje się oksyhemoglobiną.

Objawy niedoboru żelaza mogą być bardzo nieprzyjemne. Skutkiem niedoboru może być na przykład niedokrwistość. Co za tym idzie – tkanki organizmu nie są dostatecznie dotlenione. Z braku tego mikroelementu dochodzi także do zapalenia śluzówek. Funkcję termoregulacyjną w organizmie pełni między innymi krew. Niedokrwistość prowadzi do zaburzeń w termoregulacji. U kobiet ciężarnych niedobór może skutkować wadami rozwojowymi płodu. Nadmiar powoduje genotoksyczność – produkcję wolnych rodników w reakcji Fentona. Nadmiar uszkadza wątrobę, a odporność na infekcje spada. Źródła żelaza to: czerwone mięso, wątroba, żółtka jaj, ciemne pieczywo, grube kasze, rośliny strączkowe, warzywa i owoce.