Na rynku jest wiele różnych odmian herbat, lecz za sprawą swoich właściwości to zielona herbata jest najbardziej ceniona. Warto zatem przyjrzeć się uważniej, co zawiera herbata zielona, aby tym samym poznać przyczyny jej niewątpliwego sukcesu.

Podstawowym składnikiem tej, jak i wielu innych herbat jest teina. Jest to nic innego jak kofeina pochodząca z liści herbaty. Działa ona więc stymulująco na nasz organizm. Co więcej, dzięki umiejętnemu zaparzaniu, możemy zyskać w naparze sporą ilość witamin. Wśród nich zdecydowanie zasługuje obecność witamin: A, B1, B2, C oraz E i K. Chcąc uzyskać ich optymalną ilość, trzeba zieloną herbatę parzyć w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. To jednak nie jest koniec cennych składników, gdyż w jej składzie występuje również sporo soli mineralnych. Wśród nich mamy choćby cynk, potas, wapń, fluor czy żelazo. Za walory smakowe odpowiedzialne są garbniki z grupy polifenoli. Tę samą rolę odgrywają olejki eteryczne.

Wiedząc o tym, co zawiera herbata zielona śmiało, możemy się nią delektować. Na pewno będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia i kubków smakowych.