Płatki śniadaniowe to szybki sposób na rozpoczęcie dnia, jednak wiadomo, że ilość cukru, jaką w sobie zawierają, jest zbyt duża. Co można na to poradzić? Jest metoda – domowa granola, która pozwoli nie tylko na kontrolę ilości cukru, ale będzie mieszanką zdrowych tłuszczów i składników odżywczych.

Śniadanie dla każdego

Wyższość takiej granoli nad kupnymi płatkami śniadaniowymi to nie tylko kontrola prostych cukrów, ale również możliwość zadecydowania o tym, jakie dodatki się do niej dorzuci – dzięki temu otrzymuje się coś, co bardzo się lubi i co z przyjemnością będzie się jeść.

Jako cukru do takiej granoli użyć można jego zamienników – czyli zamiast cukru białego trzcinowy i miód, czyli naturalny słodzik dostarczający również witaminy. Taka domowa granola to także źródło cennego błonnika pokarmowego, potrzebnych pierwiastków i opcja, którą można wziąć ze sobą jako część drugiego śniadania.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (230 g)
  • 1 małe jabłko
  • łyżka cynamonu
  • 3 łyżki delikatnego oleju
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • 4 łyżki jasnego sezamu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ płaskiej łyżeczki soli (lub mniej)
  • garść drobnych rodzynek
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

Do miski wsypać płatki owsiane, polać trzema łyżkami oleju. Jabłko obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do płatków. Posypać płaską łyżką cynamonu (z przypraw można dodać także imbir, kardamon czy gałkę muszkatołową), wymieszać.
Do drugiej miski wsypać orzechy i migdały – wcześniej pokroić je na mniejsze kawałki – oraz nasiona, miód i cukier. Dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Mieszankę płatków wsypać do miski z orzechami, całość dokładnie wymieszać., wyłożyć na blachę.
Piec przez 100 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza. Co 10-20 minut za pomocą długiej, drewnianej łyżki zamieszać zawartość na blasze.
Gdy granola się upraży, wyciągnąć i ostudzić. Dorzucić rodzynki i żurawinę, wymieszać.

Podawać z mlekiem – ciepłym lub zimnym – albo z jogurtem. Przechowywać w słoiku lub woreczku strunowym do dwóch tygodni.